Αξιοθέατα
και παραλίες


Τορώνη ταξίδι από την αρχαιότητα στο σήμερα.


Ένα τουριστικό θέρετρο στην Σιθωνία με ρίζες από την αρχαιότητα και το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.
Το μικρό αυτό χωριό, με την ένδοξη ιστορία, έδωσε το όνομά του στον Τορωναίο κόλπο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Το σημερινό χωριό είναι ένας μικρός οικισμός απλωμένος κατά μήκος της υπέροχης παραλίας.
Αξίζει

Παραλία Τορώνης


Η παραλία της Τορώνης εκτείνετε σε μια μεγλαη γραμμη ξεκινώντας από το κάστρο της Λυκήθου και φτανει εώς την παραλία του Κορακα


2,5/   Χιλιόμετρα μήκος

Αξίζει

Ακτή Κόρακα


Μια μικρή και όμορφη ακτη που συνεχίζει την ακτογραμμή μετά από αυτην της Τορώνης


200/   μέτρα μήκος

Αξίζει

Παραλία Τριστινικούδα


Μετά από την Ακτη του Κορακα συνεχίζει η παραλία Τριστινικουδα


600   μέτρα μήκος

Αξίζει

Ακτή Τριστινικα


Μια όμορφη παραλία που αξίζει να δειτε , βρίσκετε μετά από την ακτη Τριστινικουδα


600/   μέτρα μήκος

Ιστορικά στοιχεία

Η Τορώνη από την αρχαιότητα


Κατά τη μυθολογία, η Τορώνη ήταν σύζυγος του θαλάσσιου δαίμονα Πρωτέα, γιου του Ποσειδώνα και μητέρα δύο παιδιών του Πολύγονου και του Τηλέγονου, οι οποίοι προκάλεσαν τον Ηρακλή να παλέψει μαζί τους, όταν ο ήρωας επέστρεφε από τη χώρα των Αμαζόνων.
Ο Ηρακλής, βέβαια τους νίκησε και τους σκότωσε. Η πόλη αποικίστηκε από τους Χαλκιδείς στα τέλη του 8ου π.Χ. αι. Το 480 π.Χ. συνέδραμε αναγκαστικά τον Ξέρξη στην εκστρατεία του εναντίον της Ν. Ελλάδας. Μετά τα Μηδικά προσχώρησε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία. Αποστάτησε το 424 π.Χ. και προσχώρησε στο Βρασίδα, τον Σπαρτιάτη στρατηγό, αλλά σε όλη τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν το μήλο της έριδας μεταξύ Αθηναίων και Λακεδαιμονίων, γι' αυτό ο Θουκυδίδης τη μνημονεύει συχνά. Το 348 π.Χ. την κυρίευσε ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας. Το 168 π.Χ., μετά τη μάχη της Πύδνας και την κατάλυση του Μακεδονικού βασιλείου, την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Η αρχαία πόλη ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Χαλκιδικής
Κατά την πρώτη βυζαντινή περίοδο η πόλη συρρικνώθηκε. Το 14ο μ.Χ. αι. ο γενικός χώρος της αποτελούσε ήδη εξάρτημα μονών του Αγίου Όρους.
Κατά την Κλασσική Περίοδο, η πόλη είχε δύο ακροπόλεις, μία στα νότια, στο υψηλότερο σχεδόν τμήμα της, και μία άλλη στη Λήκυθο, στη μικρή οχυρωμένη χερσόνησο κοντά στο λιμάνι της. Η Λήκυθος οχυρώθηκε και στα ρωμαϊκά και στα βυζαντινά χρόνια. Οι οχυρώσεις της πόλης - πύργοι ως κάποιο ύψος και τείχη - σώζονταν σε καλή κατάσταση ως τα τέλη του περασμένου αιώνα, οπότε το υλικό τους χρησιμοποιήθηκε ως κυβόλιθοι για να επιστρωθούν οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι ορατά μόνο ορισμένα ίχνη από τις θεμελιώσεις τους.

Αξιοθέατα και αρχαιολογικοί χώροι

Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Αθανασίου.

Χτίστηκε τον 5ο μ.Χ. αι. και είναι τρίκλιτη βασιλική. Καταστράφηκε από φωτιά τον 6ο μ.Χ. αι. και στα ίχνη του χτίστηκε άλλος ναός, ο οποίος επίσης καταστράφηκε. Σήμερα σώζεται σε καλή κατάσταση το μωσαϊκό του μεσαίου κλίτους. Εκεί θα θαυμάσετε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του κόσμου.
This is default text for notification bar